Ιστορία της Λευκάδας

 

 "Λευκάς πέτρα" ή "Λευκάς άκρα" ονομάστηκε αρχικά το νοτιότερο άκρο του νησιού, ο σημερινός Λευκάτας. Το σίγουρο είναι ότι το όνομα της Λευκάδας είναι συνδεδεμένο με το ακρωτήριο του Λευκάτα. Το άσπρο χρώμα των βράχων του ακρωτηρίου έπαιξε ρόλο για την ονομασία του.

Αρχαιολογικό μουσείο Λευκάδας - Archaeological museum Lefkada     Πιο παλιά το νησί ονομαζόταν Αγία Μαύρα παίρνοντας το όνομα αυτό απ' τον ομώνυμο ναό που ήταν κτισμένος μέσα στο κάστρο της Αγίας Μαύρας, το οποίο βρίσκεται απέναντι απ' την πόλη της Λευκάδας.

      Ένας αρχαίος μύθος λέει ότι από το ακρωτήριο Λευκάτας πήδησε η Σαπφώ στη θάλασσα θρηνώντας τον απελπισμένο έρωτά της για το Φάωνα που την απέρριψε και την εγκατέλειψε. Δεν είναι όμως γνωστό, αν υπήρξε πρόσωπο με αυτό το όνομα ή αν πρόκειται για παρερμηνεία κάποιου ποιήματός της, όπου η Σαπφώ εξυμνεί την ομορφιά του Φάωνα, που ήταν ακόλουθος της Αφροδίτης.

     Τα πρώτα δείγματα πολιτισμού στο νησί ξεκινούν απ' την παλαιολιθική εποχή. Ο Γερμανός αρχαιολόγος W. Dorpfeld συνεργάτης του Ερρίκου Σλήμαν στην ανασκαφή της Τροίας μετά από εκτεταμένες αρχαιολογικές έρευνες στο Νυδρί, έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα από την εποχή του Χαλκού και πιστεύει ότι το τουριστικό θέρετρο Νυδρί, ταυτίζεται με την Ιθάκη του Ομήρου, το βασίλειο του Οδυσσέα. Υπάρχουν αρκετές αποδείξεις, υποστηρίζει ο ιστορικός, ότι η Λευκάδα είναι το αληθινό μοντέλο της Ιθάκης. Το παράδοξο όμως είναι ότι η Ιθάκη περιγράφεται σαν ένα νησί που είναι προσβάσιμο με τα πόδια. Όμως την εποχή εκείνη η Λευκάδα δεν ήταν ενωμένη με την ηπειρωτική Ελλάδα!

     Η Λευκάδα συμμετείχε στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, στη μάχη των Πλαταιών, καθώς και στον Πελοποννησιακό πόλεμο ως σύμμαχος των Σπαρτιατών. Ακόμη ακολούθησε το Μέγα Αλέξανδρο στην εκστρατεία του. Φαίνεται ότι από τους Λευκαδίτες ακόλουθούς του ιδρύθηκαν οι ομώνυμες πόλεις στη Συρία και κοντά στη Δαμασκό.

Στατήρας - Αρχαίο νόμισμα Λευκάδας - Stater - Ancient coin of Lefkada     Το 1293 δίνεται σαν προίκα στον Ιωάννη Ορσίνη, απ' τον ηγεμόνα του Δεσποτάτου της Ηπείρου, Νικηφόρο Α΄ και αυτός έκτισε το φρούριο της πόλης με σκοπό να προστατέψει το νησί απ' τις επιδρομές των πειρατών. Στη συνέχεια κτίστηκε μέσα στο κάστρο και ο ναός της Αγίας Μαύρας. Απ' αυτόν πήρε το όνομά του και το κάστρο.

     Το 1479 οι Οθωμανοί καταλαμβάνουν το νησί για 200 χρόνια. Η Λευκάδα, λόγω της σύνδεσής της με τη στεριά, γνωρίζει την τουρκική κατοχή σε αντίθεση με τα υπόλοιπα Επτάνησα. Το 1684 την κατέκτησαν οι Ενετοί και μετέφεραν την πόλη απ' το κάστρο, στη σημερινή της θέση. Μετά από 200 έτη οθωμανικής κατοχής, το νησί κατακτήθηκε από τους Βενετούς. Τα Ιόνια νησιά πλέον είχαν πολιτική και κοινωνική ενότητα, αφού ήταν όλα υπό την κυριαρχία των Βενετών. Στοιχεία του Βενετσιάνικου τρόπου ζωής είναι έντονα ακόμα και σήμερα στα Ιόνια νησιά.

Κάστρο Λευκάδας - Castle of Lefkada     Το 1797 τη Λευκάδα, όπως και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, την καταλαμβάνει η Γαλλία του Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Το 1798 οι Ρωσοτούρκοι τα παίρνουν υπό την κυριαρχία τους. Το 1807 περνάνε στα χέρια της Γαλλίας, που έχει αυτοκρατορικό καθεστώς. Το 1810 οι Βρετανοί κυριεύουν το νησί και αργότερα τα υπόλοιπα Επτάνησα. Οι Λευκαδίτες όμως επαναστατούν λόγω των αυταρχικών τρόπων διοίκησης των Άγγλων και το 1819 η εξέγερση των πολιτών της Λευκάδας καταπνίγεται με βίαιο και βάρβαρο τρόπο.

     Το 1864 η Λευκάδα και τα άλλα Ιόνια νησιά παραχωρούνται επίσημα στην Ελλάδα και είναι ελεύθερα από τους ξένους κατακτητές.

 

Real time web analytics, Heat map tracking