Αρχαιολογικοί χώροι

 

  • Στη Λευκάδα

Κάστρο ΛευκάδαςΤο κάστρο της Αγίας Μαύρας, που χτίστηκε γύρω στα 1300 από τον Φράγκο ηγεμόνα Ιωάννη Ορσίνι, όταν πήρε τη Λευκάδα από το Δεσπότη της Ηπείρου Νικηφόρο Α' ως προίκα για το γάμο του με την κόρη του, βρίσκεται στην είσοδο του νησιού και αποτελεί πρότυπο οχυρωματικής τέχνης εκείνης της εποχής. Το κάστρο προστάτευε τους κατοίκους από τους πειρατές και τους άλλους εχθρούς.

 

 

  • Στο Νυδρί

ΔαίρπφελδΟ διαπρεπής Γερμανός αρχαιολόγος W. Dorpfeld, εμπνευστής της θεωρίας ότι η Λευκάδα είναι η ομηρική Ιθάκη και ότι το παλάτι του Οδυσσέα βρισκόταν στο Νυδρί, αγάπησε τόσο πολύ το νησί, ώστε θέλησε να ταφεί εδώ. Ο τάφος του βρίσκεται στην κορυφή του λόφου στην άκρη της χερσονήσου του Βλυχού, πάνω από το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής.

 

  • Λευκάτας

Ακρωτήριο ΛευκάταςΣτο ακρωτήριο Λευκάτας βρίσκονται ερείπια του ναού του Απόλλωνα Λευκάτα. Το ιερό αυτό ήταν πασίγνωστο σ’ ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο, γιατί εκεί κάθε χρόνο γίνονταν πανελλήνιες γιορτές προς τιμήν του θεού. Ο θεός ήταν προστάτης των ναυτικών και γιατρός του σώματος και της ψυχής, γι' αυτό και πίστευαν, ότι πηδώντας από τα βράχια του ακρωτηρίου η ψυχή απελευθερωνόταν και σώζονταν από τις αμαρτίες. Είναι το σημείο απ’ όπου κατά τη μυθολογία η ποιήτρια Σαπφώ δίνει τέλος στη ζωή της απελπισμένη από το πάθος του έρωτά της για τον όμορφο Φάωνα.

 

 

  • Στον Κάλαμο

 
 

Στατήρας ΛευκάδαςΚοντά στην Επισκοπή βρίσκεται το Κάστρο του Καλάμου, το λεγόμενο «Καστρομονάστηρο». Σώζονται μόνο τμήματα από τα ψηλά πέτρινα τείχη του με τις όμορφες καμάρες. Φημολογείται ότι στο κάστρο αυτό είναι θαμμένη η μητέρα του Γεωργίου Καραϊσκάκη.

 


Real time web analytics, Heat map tracking