Γενικές πληροφορίες για τη Λευκάδα

 

Η Λευκάδα είναι το τέταρτο σε μέγεθος από τα νησιά του Ιονίου. Συνδέεται με την Αιτωλοακαρνανία με μια πλωτή γέφυρα, μήκους περίπου 20 μέτρων, μιας και οι ακτές της βρίσκονται πολύ κοντά μ' εκείνες της ηπειρωτικής Ελλάδας, τις οποίες τις χωρίζει ο ιστορικός πορθμός του Δρεπάνου. Έτσι η πρόσβαση γίνεται οδικώς. Η έκταση της είναι 302,5 τ.χλμ. και ο σημερινός πληθυσμός της είναι 23.000 κάτοικοι περίπου. Μαζί με τα νησάκια Μεγανήσι, Κάλαμο, Καστό, Σκορπιό, Σκορπίδι, Μαδουρή, Σπάρτη, Θηλειά, Κυθρό κι άλλα μικρότερα αποτελεί διοικητικά τον Νομό της Λευκάδας.
Αεροφωτογραφία Λευκάδας - Lefkada     Το κλίμα του νησιού είναι μεσογειακό. Έχει ήπιο αλλά βροχερό χειμώνα και ζεστό καλοκαίρι αλλά με δροσερούς ανέμους.

Το έδαφος της Λευκάδας είναι κατά το 70% ορεινό. Στη δυτική πλευρά της βρίσκονται πολλές εκτεταμένες παραλίες με άμμο. Διαθέτει, επίσης στενά οροπέδια, εύφορες κοιλάδες, φαράγγια με πλούσια βλάστηση. Η χλωρίδα της περιλαμβάνει: ελιές, αμπέλια, κυπαρίσσια, ποικιλία πεύκων, μια ειδική ποικιλία βελανιδιάς, αρωματικά βότανα και σπάνια λουλούδια.
       Το νησί έχει αρκετές πηγές, όπως οι ονομαστές πηγές της Κερασιάς στο Σύβρο, μικρούς καταρράκτες, όπως ο Δημοσάρης στην περιοχή του Νυδριού και πανένορφα φαράγγια σαν αυτά της Μέλισσας στους Σφακιώτες και των Χαραδιάτικων.
         Σημαντικούς υγροβιότοπους για πολλά είδη πτηνών συναντάμε στις δύο λιμνοθάλασσές της στο βόρειο τμήμα του νησιού.
        Πλούσιος είναι ο θαλάσσιος διαμελισμός της Λευκάδας. Αποτελείται από εντυπωσιακές ακτές, χερσονήσους, ακρωτήρια, με ξεχωριστό το ακρωτήριο Λευκάτα, εξαιρετικά φυσικά λιμάνια όπως του Βλυχού, των Συβότων, της Ρούδας στα ανατολικά της Λευκάδας και της Βασιλικής στη νότια πλευρά.

 

 

 

 

Real time web analytics, Heat map tracking